Nakit iz afrike

Različne kulture, različen nakit. Materiali vzeti iz okolja iz katerega prihajajo. Sončna dežela, pisan nakit. Nam je všeč in od tod jemljemo navdih - predvsem poleti. Nam je všeč, pa vam?

 

                                                    

Materijal uporabljen pri ustvarjanju afriškega nakita je običajno tisti, ki jim je pri roki in lepo izgleda. Jantar, izrezljan kamen, steklo, les, slonovina, živalska dlaka, jajčne lupine, kosti, morske školjke in mnogi drugi materijali. Najpogosteje nizajo perlice ter z njimi ustvarjajo čudovite vzorce.

 

         

 

Perlice in ostale ročno narejene ogrlice, prstani in zapestnice imajo veliko vlogo v življenju Afričanov. V Afriških kraljestvih so bili zelo cenjeni in uporabljali so se kot valuta in kot umetniške kreacije. Materijali iz katerih je bil narejen so se skozi čas spreminjali in z njimi se je spreminjal tudi nakit.

 

          

 

ZANIMIVOST

 

Arheologi so našli nakit iz nanizanih perlic v grobovih poglavarjev in kraljev izpred mnogih let. Vsi, ki so nekaj veljali so ga nosili, saj so verjeli, da jih bo obogatil z modrostjo, upanjem, srečo in vsem dobrim.

 

                                   

 

Afriška družba je skozi zgodovino ocenjevala človeka s pomočjo telesnega okrasja, ki ga nosi. Vladarji in poglavarji v različnih delih Afrike so krasili telo saj  so se na tak način ločili od ostalih in s tem pokazali, da so "nekaj več" V Afriki so vladarji spodbujali izdelovanje ogrlic, zapestnih ter naglavnega okrasja, saj  je bil to znak uspešnega kraljestva.

 

                                       

 

Krašenje telesa je nedvomno velik del Afriške kulture. V nekaterih delih afrike se bogastvo moža meri po velikosti njegove črede. Ko žival ubijejo, se uporabi vsak njen del. Kosti običajno uporabijo pri izdelovanju nakita, saj verjamejo, da ima oseba, ki nosi nakit iz živalskih kosti veliko bogastva in sreče.